Działania realizowane w roku szkolnym 2023/2024

Drugie śniadanie z wychowawcą

Drugie śniadanie z wychowawcą to projekt, który wdrożyliśmy aby podkreślić znaczenie posiłku jedzonego przez uczniów w szkole.  Poprzez wspólne konsumowanie przekąsek uczyliśmy się jak komponować zdrowe i zarazem pożywne  drugie śniadanie. Wymienialiśmy się również produktami, a także przepisami na np. pastę jajeczną czy sałatki. Podczas posiłku przypominaliśmy sobie także zasady savoir-vivre, gdyż przestrzeganie ich pozwalało  mile spędzić czas przy stole. Zwracaliśmy uwagę, by nikt nie mlaskał, nie siorbał, nie mówił z pełną buzią. Rozmawialiśmy też o tym, że należy pamiętać, że strzelanie  groszkiem czy kukurydzą  z widelca jest fajną zabawą, ale nie za dobrą na wspólne spędzenie czasu przy stole.

Czy wiesz co jesz?

Prelekcje dotyczące zasad zdrowego odżywiania oraz wiedzy na temat witamin dostarczyły nam niezbędnej i pożywnej wiedzy. Poprzez prezentacje zarówno nauczyciele jak i uczniowie wyselekcjonowali najważniejsze zagadnienia dotyczące zdrowej codziennej diety. Zebranie tak obszernej wiedzy w pigułce było i jest dla nas bezcenne, gdyż zawsze możemy wrócić do lektury i przypomnieć sobie o najważniejszych zasadach i wartościach, aby zdrowo i lekko nam się żyło.

Zaprzyjaźniamy się z zasadami savoir-vivre

Przekrzykiwanie się na zajęciach lekcyjnych, trzymanie rąk w kieszeni, mlaskanie podczas obiadu na szkolnej stołówce czy brak witania się po przekroczeniu progu budynku szkolnego. Czy jest  to zgodne z zasadami savoir-vivre? Nasi eksperci z klas I-III potrafią zachowywać się zgodnie z zasadami bon-tonu. Dzięki cotygodniowym prelekcjom i pogadankom przy pomocy książki Grzegorza Kasdepke  „Bon czy ton” savoir- vivre towarzyszy naszym uczniom na co dzień.